ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські авто програють ринок імпортним

Експерти пояснюють це слабким модельним рядом.

Українські авто програють ринок імпортним
Фото: www.zimbio.com

Виробництво автомобілів в Україні за перше півріччя скоротилося на на 17% до 37,5 тис. штук, пише "КоммерсантЪ-Украина", посилаючись на дані Держстату й автовиробників.

Найгірше справи йдуть на Кременчуцькому автозбиральному заводі (КрАСЗ) групи "АІС". Підприємство випустило лише 1,5 тис. од., або наполовину менше, ніж рік перед тим. Із конвеєрів Запорізького автозаводу зійшло всього 20 тис. автомобілів (-29,1%). Корпорація "Богдан" виробила 7,54 тис. (-21,1%).

Винятком із загального тренда став завод "Єврокар" (ТМ Skoda) - обсяг виробництва на підприємстві збільшився на 78,7%, до 8,51 тис. автомобілів.

Падіння виробництва на підприємствах вітчизняного автопрому відбувається на тлі зростання автопродажів. Так, за 5 місяців 2012 року в країні було реалізовано 83,8 тис. нових автомобілів, що на 8,7% вище, ніж за аналогічний період минулого року (дані AUTO-Consulting).

А за даними старшого аналітика ІК Dragon Capital Таїсії Шепетко, за 4 місяці поточного року частка української продукції на внутрішньому ринку знизилася з 30% до 20%.

На думку фахівців, вітчизняні виробники втрачають позиції не стільки через відсутність держпідтримки (на що нарікає автопром), скільки через те, що в їх портфелі немає технологічно нових моделей.

Нагадаємо, прем'єр Микола Азаров, вважає, що в Україні можуть робити якісні автомобілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram