ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна може відмовитися від підвищення мит на іномарки

Рішення досі не набуло чинності.

Україна може відмовитися від підвищення мит на іномарки
Фото: Макс Левин

Рішення про підвищення мит на імпорт автомобілів може бути скасоване через введення утилізаційного збору на автомобілі з Росії.

"Я не думаю, що ми будемо допускати паралельне введення цих двох захисних заходів", - заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко журналістам.

"Якщо автовиробники вважатимуть нинішній режим захисту достатнім, то ми з розумінням поставимося до цього", - заявив він.

Нагадаємо, в червні Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про введення спеціального мита на імпорт автомобілів. Це рішення викликало неприйняття у найбільших світових країн-експортерів автомобілів, і на Україну подали скаргу до Світової організації торгівлі. Втім, рішення досі так і не набуло чинності.

Щоб між нашими країнами утилізаційного збору взагалі не існувало - це для наших країн найкращий варіант, і ми будемо намагатися його представляти нашим партнерам

— Валерій Хорошковський, перший віце-прем'єр

У вересні Кабмін вирішив ввести збір на утилізацію щодо автомобілів з РФ. Однак, на думку асоціації автовиробників "Укравтопром", постанова Кабміну ні до чого не зобов'язує імпортерів російських автомобілів і виглядає як спроба створити видимість активних дій у відповідь на жорстку протекціоністську політику Росії.

Український автопром зараз знаходиться в кризі. Порівняно з минулим роком випуск автомобілів впав на 20%. Частка української промисловості на авторинку скоротилася до 19%.

2011 року в Україні було випущено 97,5 тис. автомобілів.  Водночас в Мінекономіки вважають реальним збільшити автовиробництво більш ніж усемеро до 734 тис. одиниць до 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram