ГоловнаЕкономікаБізнес

На заправках дешевшає скраплений газ

Зниженню цін сприяє Європа.

На заправках дешевшає скраплений газ
Фото: vladnews.ru

Скраплений газ на українських заправках за останні два тижні подешевшав в середньому на 5 копійок до 6,76 грн/літр.

Про це свідчать дані цінового моніторингу "Консалтингової групи А-95" у період з 25 квітня по 7 травня.

Найсуттєвіше здешевлення газу зафіксовано в мережі АЗС WOG - в середньому на 20-30 коп. - до 6,40-6,80 грн/літр залежно від регіону.

Своєю чергою, в мережі ОККО ціни на LPG знизилися лише в кількох областях, зокрема в Кіровоградській (-24 коп. - до 6,65 грн/літр), Закарпатській (-20 коп. - до 6,79 грн/літр), Тернопільській (-16 коп. - до 6,79 грн/літр) і Львівській (-10 коп. - до 6,89 грн/літр).

У роздрібній газовій мережі, яку контролює група "Приват", газ у кількох областях подешевшав на 10 коп. - до 6,40-6,75 грн/літр залежно від регіону. Зменшення вартості газу зафіксовано також на АЗС мережі "Надія" - на 5-14 коп. - до 6,40-6,85 грн/літр.

Інші великі мережі - "Лукойл", "Газовик", "Авантаж" - практично не змінили ціни з кінця квітня.

У регіональному розрізі найбільше падіння цін LPG зафіксовано в Миколаївській (-16 коп. - до 6,80 грн/літр), Тернопільській (-16 коп. - до 6,74 грн/літр), Кіровоградській (-14 коп. - до 6,54 грн/літр) і Запорізькій (-10 коп. - до 6,82 грн/літр) областях.

За словами учасників ринку, здешевленню сприяє аналогічна тенденція на європейському ринку, а також наявність значних обсягів дешевого імпортного газу, закупленого трейдерами ще в лютому-березні.

"Маржа сьогодні на низькому рівні, і сплеску попиту поки не спостерігають.Ці два чинники утримують один одного, як на шальках терезів. Якщо маржа зростатиме за рахунок зниження гуртової вартості газу - роздрібні ціни знижуватимуться і надалі", - зазначив Григорій Воропай, директор АТ "ЛПГ".

Нагадаємо, для стабілізації цін на моторні палива на заправках Кабінет Міністрів планує переглядати акцизи на бензин і дизпаливо раз на десять днів залежно від вартості нафти Brent у Лондоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram