ГоловнаЕкономікаБізнес

Співзасновник Facebook відмовився від паспорта США через податки

Едуардо Саверін заощадить $600 млн завдяки громадянству Сингапуру.

Співзасновник Facebook відмовився від паспорта США через податки

Один із засновників соціальної мережі Facebook Едуардо Саверін відмовився від американського громадянства; це рішення дозволить йому не платити податків у США після розміщення акцій компанії. Про це повідомляє BBC.

Цієї п'ятниці Facebook унаслідок розміщення акцій, як очікують, виручить $10,6 млрд. Ця сума стане найбільшою в історії первинного розміщення цінних паперів технологічних компаній.

При цьому загальна вартість компанії, згідно з прогнозами, становитиме $96 млрд.

30-річний Саверін володіє 4% акцій компанії, і це означає, що його особистий статок становитиме після розміщення акцій близько $4 млрд.

Завдяки відмови від американського громадянства Саверін уникне сплати податків на суму близько $600 млн.

Офіційний представник Саверіна підтвердив, що той "визнав практичнішим стати резидентом Сингапуру, оскільки він планує жити в цій країні протягом невизначеного періоду".

Саверін доклав чимало зусиль до швидкого розвитку й економічного процвітання Facebook.

Він був головним фінансистом соціальної мережі, і його заслугою вважають збір коштів, необхідних винахідникові Facebook Марку Цукербергу для розвитку компанії.

Однак пізніше він покинув управління Facebook через розбіжності із Цукербергом. Їхній конфлікт докладно описано у знаменитому фільмі 2010 року "Соціальна мережа".

Саверін народився в Бразилії, а 1993 року втік в американське Маямі, коли його батько дізнався, що бразильські злочинні угруповання мають намір викрасти його з метою отримання викупу.

З 2009 року Саверін живе в Сингапурі. Він відмовився від американського громадянства ще у вересні минулого року, проте про це рішення стало відомо лише зараз, після того як американське податкове відомство - Служба внутрішніх доходів - опублікувало список людей, які перестали бути громадянами США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram