ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти спрогнозували, коли США обійдуть Росію за видобутком газу

Світовий попит на газ у найближчі роки наблизиться до 4 трлн кубів.

Експерти спрогнозували, коли США обійдуть Росію за видобутком газу
Фото: willbe.ru

США стануть найбільшим виробником газу в світі замість Росії 2017 року, заявили в Міжнародному енергетичному агентстві (МЕА).

"США, за прогнозами, будуть одним із найбільших джерел зростання пропозиції аж до 2017 року за рахунок буму видобутку газу всупереч складному ціновому клімату ... що дозволить США трохи обігнати Росію", - йдеться в доповіді МЕА, опублікованій у вівторок.

При цьому наприкінці травня МЕА пророкувало, що США стануть найбільшим у світі виробником газу до 2035 року.

За розрахунками агентства, 2017-го видобуток газу в США збільшиться до 769 млрд кубометрів із 653 млрд 2011 року, а видобуток у Росії зросте до 757 млрд кубометрів із 659 млрд. Водночас попит у США зросте до 779 млрд кубометрів із 690 млрд 2011 року, зазначено в доповіді.

На думку МЕА, до 2017 року газ замість вугілля стане найважливішим паливом для американських електростанцій, і США зможуть експортувати ЗПГ із колишніх імпортних терміналів на узбережжі Мексиканської затоки.

"(Європейська) промисловість зіштовхується з тим, що вартість газу в три-чотири рази більша, ніж у США, які стають новим конкурентом для європейської нафтохімічної промисловості та виробників добрив. На відміну від американських конкурентів, європейські підприємства не побачать вигоди від низьких цін на газ, зумовлених видобуванням сланцевого газу", - йдеться в доповіді.

За розрахунками агентства, 2017 року світовий попит на газ зросте на 576 млрд кубометрів - до 3,937 трлн, причому Китай забезпечить чверть цієї кількості та до цього часу займе третє місце у світі за споживанням газу після США і Росії.

Нагадаємо, раніше МЕА заявило, що в найближче десятиліття у світі зросте роль сланцевого газу, який активно видобувають у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram