ГоловнаЕкономікаБізнес

Українці не вірять у пільгову іпотеку, - голова Ощадбанку

Компенсацію за кредитами на житло внесуть у захищену статтю держбюджету.

Українці не вірять у пільгову іпотеку, - голова Ощадбанку
Фото: Макс Левин

Програма здешевлення іпотечних кредитів, яка стартувала в Україні в травні, гальмується через недовіру українців до держави і забудовників.

Про це під час круглого столу заявив голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.

"Банк зіткнувся з тим, що потенційні позичальники не хочуть брати кредит, оскільки не довіряють забудовнику, що їхнє житло здадуть вчасно, і не довіряють державі, що вона компенсує обіцяні 13% із 16% річних", - пояснив він.

За словами голови Ощадбанку, нинішня постанова дійсно не гарантує, що держава компенсує частину кредитної ставки на весь період кредитування - 15 років.

"З цього приводу ми внесли проект закону. Зараз він знаходиться в парламенті. Там законодавчо прописано, що Міністерство фінансів закладає в бюджет захищену статтю за фактом виданих кредитів", - додав він.

Цього року в програмі "Доступне житло" можуть узяти участь понад 30 тис. родин. Це ще мало... Але після довгих років, коли черга взагалі не рухалася, це помітний крок до нової якості життя України

— Микола Азаров, прем'єр України

За словами Подрєзова, держбанк наразі видав п'ять іпотечних кредитів за програмою "Доступне житло".

"П'ять кредитів уже видано. Три знаходяться на розгляді. До 300-400 заявок у різних регіонах", - заявив він.

Нагадаємо, програма здешевлення іпотеки затверджена Кабміном 3 травня. Згідно з планами, за цією програмою цього року буде видано 30 тис. кредитів.

Усього ж влада оцінює кількість родин, які потребують нових квартир, у 1 млн.

У проекті наразі беруть участь чотири банки: Ощадбанк, Укргазбанк, Брокбізнесбанк і банк "Фінанси та Кредит". Іпотечні позики видають під 16% річних на термін до 15 років, але 13% із цієї ставки компенсує держава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram