ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія - сировинний придаток Китаю, - думка

Російська газета похмуро відповіла на оптимістичну статтю Путіна.

Росія виступає сировинним придатком Китаю, а не стратегічним партнером, ідеться в редакційній статті газети "Ведомости", де коментують публікацію президента Росії Володимира Путіна в газеті "Женьмін Жібао", що з'явилася напередодні його візиту в КНР.

"Процвітаючий Китай потрібен Росії. Своєю чергою, Китаю, переконаний, потрібна успішна Росія", - вважає Путін, і журналісти з ним погоджуються: Росія - великий ринок збуту і ще один напрямок для китайських інвестицій.

2011 року товарообіг Росії і КНР сягнув рекордного показника - $ 83,5 млрд, проте загалом обсяг зовнішньої торгівлі КНР - $ 3,6 трлн, тобто на частку Росії припадає всього 2,3%. При цьому Росія продає Китаю сировину, а Китай Росії - в основному продукцію високого ступеня переробки.

Причому торгує Росія з Китаєм собі у збиток. Так, наприклад, Китай надав кредит на $ 25 млрд для "Транснафти" і "Роснафти", замість якого отримає поставки російської нафти на 25 років уперед. При цьому ціни нафти не розголошують. Електроенергію Росія продає в Китай за нижчою ціною, ніж місцевим сибірським споживачам. А поставки газу вже п'ять років відкладають, бо китайці не погоджуються платити прийнятну ціну.

Нагадаємо, поставки сировини чи продукції з невеликим ступенем переробки є проблемою й української економіки. Так, більш ніж 50% українського експорту - це чорні метали або продукція з них, мінеральні продукти та продукти рослинного походження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram