ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпрому" загрожує доля газового аутсайдера, - Bloomberg

Росія не встигає за сланцевою революцією.

"Газпрому" загрожує доля газового аутсайдера, - Bloomberg
Фото: EPA/UPG

Повільна реакція "Газпрому" на сланцеву революцію в газовій сфері може зробити з нього аутсайдера на ринку, пише Bloomberg.

"США більше не цікавляться Штокманівським родовищем. Держави, залежні від російського газу, такі як Україна і Польща, вивчають свої сланцеві родовища... Це саме робить Китай", - пише агентство.

За даними Bloomberg, з початку 2012 року поставки "Газпрому" впали на 14%, а акції компанії - на 9,5%.

"Газпром" займає позицію, яку можна позначити як "ховати голову в пісок", - говорить колишній консультант британської BP Енді Флауер.

У російському монополісті стверджують, що розробка сланцевих родовищ не така вже й дешева, як прийнято вважати, і сланцевий газ ніколи не замінить звичайний. Крім того, його видобуток загрожує забрудненням джерел питної води. Таку точку зору 2010 року висловлював глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв.

Нагадаємо, в Україні першу свердловину для сланцевого газу почнуть бурити в вересні. Водночас, згідно з проектом оновленої Енергетичної стратегії України до 2030 року, промисловий видобуток сланцевого газу почнеться не раніше ніж 2022 року.

Потенціал видобутку сланцевого газу в Україні до 2030 року може становити 6-11 млрд куб. м. Водночас прогнозна собівартість його видобутку становитиме від 2 100 до 2 800 гривень за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram