ГоловнаЕкономікаБізнес

Засуха рекордно підвищила ціни на зерно

Подальший розвиток подій визначатиметься опадами.

Засуха рекордно підвищила ціни на зерно
Фото: lib.ru

Засуха в районах Північної півкулі (США, України, Росія), які є основними виробниками зерна, призвела до рекордного зростання цін на зерно і олійні.

Згідно з повідомленням прес-служби Української аграрної конфедерації, в понеділок на торгах Чиказької біржі були зафіксовані рекордні в останні роки цифри зростання цін за одну торговельну сесію.

Особливо "відзначилася" соя, листопадовий ф'ючерс на яку "злетів" на 50 центів/бушель (18,5 дол./тонна) - до 525 дол./тонна, перевищивши максимальний рівень за останні 2 роки. За останні два тижні цей ф'ючерс подорожчав на 45 дол./тонна.

Ціна пшеничного вересневого ф'ючерсу також зросла на 50 центів/бушель. При цьому вона збільшилася з середини червня на 40 дол./тонна. Обсяг торгів за один день становив понад 75 тис. контрактів, або понад 10 млн тонн.

Грудневий ф'ючерс на кукурудзу подорожчав на 40 центів/бушель (16 дол./тонна) за високих обсягів торгів (близько 140 тис. контрактів, або 17 млн тонн).

"Ситуація нагадує червень 2010 року, з якого почалося рекордне сходження цін на пшеницю, кукурудзу, сою, яке потягло тоді за собою ціни на весь зерновий комплекс. Подальший розвиток подій визначатиметься опадами", - прокоментував ситуацію генеральний директор УАК Сергій Стоянов.

Нагадаємо, в Мінагрополітики обіцяють, що з зерном проблем не буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram