ГоловнаЕкономікаБізнес

Вчені знайшли частку, яка може бути бозоном Хіггса

Великий адронний коллайдер, можливо, знайшов "частку Бога".

Вчені знайшли частку, яка може бути бозоном Хіггса
Фото: furfurmag.ru

Фізики виявили нову елементарну частку, яка може бути бозоном Хіггса.

Як заявив Джо Інкандела, керівник експерименту CMS Великого адронного коллайдера, вченим вдалося виявити частку, схожу з бозоном Хіггса, з масою 125 гігаелектронвольт.

"Ця частка дуже схожа за своїми властивостями на бозон Хіггса, але за деякими параметрами вона не зовсім точно відповідає очікуваному... Це може бути не частка Хіггса Стандартної моделі, а схожа на неї частка", - сказав він.

Цю заяву він зробив пыд час семінару, що проходить в Женеві в CERN, повідомляє Газета.ру.

Бозон Хіггса, або "частка Бога", є останнім відсутнім елементом сучасної теорії елементарних частинок, так званої Стандартної моделі. Ця гіпотетична частинка відповідає за масу всіх інших елементарних частинок, проте теорія не дозволяє точно встановити масу бозона Хіггса, і фізики спочатку розраховували, що знайти частку (або переконатися в тому, що її не існує) дозволять експерименти на Великому адронному колайдері.

Як пише "РИА Новости", згідно з принципами Стандартної моделі, в момент народження Всесвіту після Великого вибуху частинки набули масу під дією Хіггсовского поля, сформованого бозонами Хіггса. Без цього поля не могло б статися утворення атомів, а частинки, що не мають масу, просто розлетілися б по космічному простору. Згідно теорії, невловимі бозони Хіггса існують скрізь. Через поле Хіггса, що заповнює простір Всесвіту, проходять абсолютно всі частки, з яких будуються атоми, молекули, тканини і цілі живі організми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram