ГоловнаЕкономікаБізнес

Депутати погодилися обмежити пільги для IT-індустрії

Рада не стала вводити пільгову ставку податку на доходи фізосіб для "айтішників" за пропозицією Януковича.

Депутати погодилися обмежити пільги для IT-індустрії

Верховна Рада погодилася з пропозиціями Президента Віктора Януковича і виключила із законопроекту №9744 про податкові пільги для IT-індустрії пункт про 5%-у ставку податку на доходи фізосіб, що працюють в галузі.

Янукович, який ветував цей законопроект на початку червня, визнав, що така пільга суперечить Конституції та Податковому кодексу, оскільки є податковою дискримінацією.

Крім того, Рада виключила з документа норми, що передбачають необхідність проведення позапланових виїзних перевірок суб'єктів ІТ-сфери органами Державної податкової служби, а також отримання висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації для отримання статусу суб'єкта спецрежиму оподаткування.

Водночас парламент звільнив IT-компанії від сплати податку на додану вартість на операції з постачання програмної продукції з 1 січня 2013 року по 1 січня 2023 року.

Спеціальний режим оподаткування введено з метою проведення економічного експерименту для збільшення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств IT-галузі, збільшення робочих місць в галузі на 20% і розвитку галузевої системи освіти і науки.

Рада також встановила податок на прибуток підприємств у розмірі 5%, тимчасом як раніше його розмір становив 21%.

Нагадаємо, що в Мінфіні раніше говорили, що зменшення ставки прибуткового податку для працівників IT-компаній з 15% до 5% призведе до серйозних втрат у бюджеті. Ініціатори законопроекту стверджували, що їм вдалося переконати чиновників у протилежному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram