ГоловнаЕкономікаБізнес

Країни колишнього СРСР заборгували "Газпрому" $ 6 млрд

Одним із найзлісніших неплатників виявилася Молдова.

Країни колишнього СРСР заборгували "Газпрому" $ 6 млрд
Фото: EPA/UPG

Борги країн колишнього СРСР перед російським "Газпромом" перевищили за підсумками 2011 року суму $ 6 млрд, що стало історичним рекордом.

Про це в номері від 10 липня пише газета "Ведомости" з посиланням на матеріали "Газпрому", підготовлені для випуску єврооблігацій.

Згідно з документом, за минулий рік загальна заборгованість сусідніх країн за поставлений "Газпромом" газ зросла на 36% до $ 6,4 млрд. Усього за рік російська монополія поставила палива країнам колишнього СРСР на $ 21 млрд, отже, заборгованість перевищила 30% цієї суми.

Головним споживачем російського газу 2011 року була Україна, яка купила газу на $12,4 млрд. Заборгованість країни становить близько 18% від річних поставок, раніше показник перевищував 20%. Борги Білорусі, яка купила палива на $ 5,2 млрд, зросли і становлять 18 відсотків від річних поставок проти 12-ти рік перед тим.

Одним із найзлісніших неплатників виявилася Молдова, борги якої по газу втричі перевищують обсяг річних закупівель. 2011 року країні було поставлено палива на $ 1 млрд. Основні неплатежі припадають на Придністров'я, яке де-факто не входить до складу Молдови.

Нагадаємо, що Україна планує до 2030 року знизити імпорт газу до 5 млрд кубометрів на рік (за підсумками 2011 року "Нафтогаз" імпортував 40 млрд кубометрів). При цьому планують диверсифікувати джерела імпорту з тим, щоб до цього часу на одне джерело припадало не більше третини від загального імпорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram