ГоловнаЕкономікаБізнес

Путін оголосив про розпродаж російських надр

Будуть продані ділянки з запасами 70 млн тонн нафти і 50 млрд кубометрів газу.

Путін оголосив про розпродаж російських надр
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив про намір держави продовжити курс на приватизацію державних активів у паливно-енергетичному комплексі, повідомляє Lenta.ru з посиланням на російський "Інтерфакс". Він додав, що зараз вже 25% компаній ПЕК перебуває в руках іноземних інвесторів і зауважив, що далеко не у всіх країнах з розвиненою енергетикою присутність іноземців на ринку так само велика.

Раніше міністерство енергетики прогнозувало, що загальний обсяг інвестицій у російський ПЕК з 2012 по 2020 рік становитиме трильйон доларів. Мова йде як про державні, так і про приватні інвестиції, що направляються в сектор після приватизації.

У червні віце-прем'єр Ігор Шувалов висловив думку, що найбільша державна нафтова компанія Росії - "Роснафта" - може бути продана іноземцям. "Роснафта", як і низка інших великих держкомпаній, потрапила в приватизаційний список на 2013-2016 роки, складений прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим.

Крім того, на засіданні президентської комісії з ПЕК Путін підкреслив, що ділянки надр федерального значення повинні розподілятися тільки на аукціонах. Механізм конкурсів він вважав неефективним та непрозорим, тимчасом як на аукціонах держава може заробити більше.

За словами Путіна, на аукціонах будуть реалізовані ділянки з запасами 70 мільйонів тонн нафти і 50 мільярдів кубометрів газу.

Президент також зазначив, що компаніям за участю держави слід збільшити обсяги виплат дивідендів, як приклад він навів "Роснафту". Президент компанії Ігор Сечин пообіцяв, що розмір дивідендів буде збільшено з 11,5% до 25% від прибутку за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram