ГоловнаЕкономікаБізнес

Російські мільярдери просять Україну обмежити імпорт нафтопродуктів

Власники зупиненого Лисичанського НПЗ хочуть, щоб їм допомогли.

Російські мільярдери просять Україну обмежити імпорт нафтопродуктів
Фото: topneftegaz.ru

Холдинг ТНК-ВР, що володіє Лисичанським нафтопереробним заводом, який було зупинено навесні через нерентабельність, просить Мінекономіки обмежити імпорт нафтопродуктів в Україну.

"Застосувати захисні заходи для захисту інтересів вітчизняних виробників нафтопродуктів... ввести ввізне мито в еквівалентному обсязі, яке дозволить вирівняти конкурентні умови для вітчизняних виробників та імпортерів шляхом проведення додаткового спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів", - пропонує компанія. На її думку, мита на імпорт нафтопродуктів - одна з першочергових заходів, який допоможе відновити українську нафтопереробку.

ТНК-ВР також готова підтримати квоти на імпорт палива, пропонуючи схему, за якою імпорт палива стандарту Євро-5 не квотується, Євро-4 - квотується, Євро-3 і Євро-2 - заборонені до ввезення. Також компанія виступає за те, щоб Україна не продовжувала дію стандартів Євро-3 і Євро-2, підтримує посилення контролю якості нафтопродуктів, припинення контрабанди та ухилення від сплати податків та інших обов'язкових зборів при імпорті палива.

Під ці та інші обмежувальні заходи компанія готова надати до Мінекономіки детальні проекти законодавчих та нормативних актів з обґрунтуваннями.

В цілому компанія вважає згубними для галузі постійне продовження стандартів Євро-3 і Євро-2, недостатній контроль якості нафтопродуктів і низькі штрафні санкції за правопорушення на паливному ринку. Також серед негативних факторів для галузі називаються "сірі" схеми імпорту і роботу міні-НПЗ, що постачають ринок напівфабрикатами, реалізованими під виглядом товарних палив.

Нагадаємо, що серед ключових співвласників у ТНК-ВР значаться одні з найбагатших людей Росії - Віктор Вексельберг, Михайло Фрідман і Герман Хан.

В Україні з шести найбільших НПЗ працює лише один - Кременчуцький. Водночас НПЗ вважають, що мита на імпорт нафтопродуктів допоможуть вітчизняній нафтопереробці. Також експерти заявляли, що їх введення призведе до того, що модернізація НПЗ буде оплачена за рахунок українців.

Зазначимо також, що 2011 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі відмовилася ввести мита на нафтопродукти, оскільки її розслідування не встановило для цього підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram