ГоловнаЕкономікаБізнес

Італія може залишити єврозону раніше за Грецію, - думка

Американські економісти вважають, що для Рима такий крок піде тільки на користь.

Італія може залишити єврозону раніше за Грецію, - думка
Фото: myfin.net

У Італії більше причин для виходу з єврозони, ніж у Греції. І такий крок може бути позитивним для економіки країни, пише Bloomberg, посилаючись на результати дослідження Bank of America Merrill Lynch.

"Інвестори недооцінюють можливість добровільного виходу однієї або декількох країн з валютного союзу. Наш аналіз містить кілька несподіваних результатів, які можуть здатися цікавими навіть тим, хто не згоден з нашими висновками", - зазначають аналітики банку.

Економісти підрахували, що Італії - третьої за величиною економіці єврозони - більш вигідно провести регульований вихід зі складу валютного союзу, ніж іншим. За рахунок повернення до національної валюти країна виграє від покращення економічних показників, зміцнення конкурентоспроможності, оптимізації балансового рахунку.

Аналітики банку оцінювали вплив виходу з єврозони на економічне зростання Італії, динаміку прибутковості за держоблігаціями і балансовий рахунок. Чим вище отриманий умовний індекс, тим важче наслідки для країни від відмови від єдиної валюти. Чим менше показник, тим більше переваг для країни за умови відмови від євро.

Виявилося, що найнижчих показників вдалося досягти Італії, а також Ірландії. Значення для них виявилися на позначці в 3,5 пункту. Показник для Греції становить 5,3 пункту. Одне з найвищих значень індикатора отримала Іспанія, з чого випливає, що країні було б зовсім невигідно залишати валютний союз.

Німеччина отримала 8,5 пункту. Експерти вважають, що у Німеччині найменше причин для того, щоб яка-небудь країна залишила єврозону, оскільки це загрожує їй уповільненням економічного зростання, збільшенням витрат на обслуговування держборгу і негативним впливом на платіжний баланс.

Нагадаємо, що в ніч проти п'ятниці рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг суверенних облігацій Італії на два пункти - до Baa2 з A3, прогноз "негативний". Агентство мотивувало своє рішення тим, що Італія, найімовірніше, найближчого часу зазнає ще більших економічних труднощів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram