ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські авто ризикують втратити позиції в Росії

У Росії вводять збір на утилізацію автомобілів.

Українські авто ризикують втратити позиції в Росії
Фото: www.zimbio.com

У Росії з 1 серпня запроваджують утилізаційний збір з імпортованих у країну автомобілів. На думку експертів, це призведе до втрати ринкової частки українськими виробниками, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Розмір збору зараз розробляють і може становити 20-45 тис. руб. (від $609 до $1,37 тис.) залежно від об'єму двигуна, для вантажівок - 150-400 тис. руб. ($4,5-12,1 тис.) залежно від тоннажності.

Аналітик російського "ВТБ-Капіталу" Володимир Беспалов говорить, що заявлена сума утилізаційного збору будуть закладати у вартість автомобіля, що фактично додасть 10-12% до середньої вартості українських автомобілів у Росії. "Щоби зберегти поточні позиції на ринку, необхідно зберегти ціни на нинішньому рівні, в іншому разі ЗАЗ і "Богдан" ризикують скоротити частку на ринку щонайменше на третину", - вважає фахівець.

Росія - основний експортний ринок для українських компаній. 2011 року з 97,5 тис. вироблених автомобілів близько 30% пішло на експорт саме в цю країну. Основними постачальниками продукції на російський ринок є Запорізький автозавод (входить в "Укравто) і корпорація "Богдан". Обидва підприємства постачають у РФ близько 50% своєї продукції.

Нагадаємо, Україна, своєю чергою, хоче захистити свій ринок спецмитом на імпорт авто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram