ГоловнаЕкономікаБізнес

Китаю пророкують банківську кризу

Якщо почнеться відтік депозитів у країні можуть почати занепадати банки.

Китаю пророкують банківську кризу

У Китаї зростають ризики банківської кризи, вважає рейтингове агентство Fitch Ratings.

За даними організації, безліч кредитних організацій в країні стали вести агресивну політику з випуску всіляких продуктів категорії wealth management (управління активами) для залучення і утримання коштів вкладників.

В результаті наприкінці другого кварталу 2012 року обсяг продуктів wealth management досяг 10,4 трлн юанів, або $1,6 трлн, що становить 11,5% від загального розміру банківських депозитів країни. До того ж їхній розмір практично не змінився порівняно з першим кварталом: великі держбанки скоротили обсяг на 1 трлн юанів, але дрібні приватні банки його наростили на той самий 1 трлн юанів.

Однак на відміну від великих держкорпорацій дрібним банкам куди складніше проводити виплати за своїми продуктами, а в тому випадку, якщо почнеться відтік депозитів, компанії ризикують і зовсім почати занепадати. Той факт, що невеликі за своїм розміром кредитні організації володіють зниженою гнучкістю, на тлі зростання депозитів веде до підвищення ризиків, відзначають експерти Fitch.

Одночасно з цим зростають і ризики за кредитами, які також активно видаються учасниками малого сектору, стверджують у рейтинговому агентстві.

Нагадаємо, зростання ВВП Китаю у другому кварталі становило 7,6%. Це найнижчий показник за три роки. Зростання китайської економіки сповільнюється шостий квартал поспіль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram