ГоловнаЕкономікаБізнес

Кремль - основний гравець фондового ринку в Росії, - дослідження

"Трійка Діалог" дослідила російські біржі.

Кремль - основний гравець фондового ринку в Росії, - дослідження

Основним гравцем російського фондового ринку є держава, пишуть аналітики "Трійки Діалог" у черговому огляді (його цитує Slon).

Загальна вартість фондового ринку Росії нині становить $ 749 млрд (або 40% прогнозного ВВП 2012 року). Пакет акцій держави становить 30% загального обсягу фонового ринку ($ 223 млрд). У вільному обігу тільки 27% ($ 205 млрд), 15% акцій - у руках олігархів, іще 14% - у бізнесменів. (Згідно з "Трійкою Діалог", олігарх - це людина з великими статками та тісними політичними зв'язками, а бізнесмен - людина без визначної біографії і відомих зв'язків у верхах, але з російського списку Forbes.)

Частка держави є переважаючою в нафтогазових компаніях, підприємствах сектора ЖКГ і фінансовому секторі, водночас вона має найнижчий відсоток присутності в TMT (телеком, медіа, технології), нерухомості (лише 2% державного володіння) та металургійному секторі (3%) . Держава взагалі не відображена в структурі власності обробної промисловості, а також хімічної, споживчої та будівельній галузях.

Компанії, контрольовані державою, рідко платять дивіденди. А їхні конкуренти, навпаки, виплачують найвищі дивіденди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram