ГоловнаЕкономікаБізнес

3G-оператора "Укртелекому" готують до продажу, - ЗМІ

Власник "Укртелекому" - компанія "ЄСУ" - продовжив переговори про продаж свого підрозділу мобільного зв'язку "Трімоб". Про це пише сайт "Коментарі" в матеріалі "Трімоб" тимчасово доступний".

3G-оператора "Укртелекому" готують до продажу, - ЗМІ

Факт переговорів із потенційними покупцями підтвердили виданню і в "Укртелекомі".

Нагадаємо, на початку року представники мобільних операторів повідомляли про те, що переговорний процес заморожено з незрозумілих причин.

"Виділення "Утелу" зі складу "Укртелекому", перейменування компанії на "Трімоб" і рішення про її продаж акціонери екс-держмонополіста зв'язку ухвалили ще в червні минулого року. Цей факт іще раз довів, що купівля "Укртелекому" була для "ЄСУ" та її керуючого партнера - австрійського інвестиційно-фінансового консорціуму EPIC радше інвестиційною угодою, ніж стратегічною", - пише видання.

Першим у списку потенційних покупців, як уточнюють "Коментарі" раніше був "Київстар". Однак знайти спільну мову компаніям не вдалося.

"Продати "Трімоб" компанію "ЄСУ" підштовхує і кредитор. У жовтні 2011 року "Ощадбанк" Росії видав "Укртелекому" кредит на суму $250 млн для рефінансування кредитів, капітальні вкладення і поповнення обігових коштів. Тепер "Ощадбанк" може зажадати від "Укртелекому" достроково виплатити кредит, якщо компанії не вдасться продати свій мобільний бізнес", - пише видання.

Вартість компанії "Трімоб", за оцінкою старшого аналітика інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Євгена Гребенюка, становить $170-200 млн. В інвесткомпанії Dragon Capital мобільного оператора оцінюють в $336 млн.

"Потенційних покупців - національні GSM-оператори "Київстар", МТС, Life і російський "Ростелеком", - схоже, не влаштовує занадто висока вартість активу, якщо ніхто з них поки не вийшов на фінішну пряму угоди, - говорить старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Таїсія Шепетко. - З іншого боку, власник "Укртелекому" може вести їх до досягнення прийнятної ціни. Тепер держмонополістом зв'язку володіє приватна компанія. Їй уже не треба витрачати час на проходження різних бюрократичних узгоджень із держструктурами щодо продажу підрозділу мобільного зв'язку, як це мав би робити "Укртелеком", перебуваючи в державній власності. Навряд укладення угоди перенесуть на наступний рік. Тільки-но покупець запропонує прийнятну ціну, папери буде підписано".

Експерти зазначають, що висока ціна за "Трімоб" продиктована бажанням повернути основну частину витрат на купівлю всього "Укртелекому".

Нагадаємо, на приватизаційному конкурсі в березні 2011 року компанія "ЄСУ" заплатила за 92,79% акцій телекомунікаційної компанії 10,575 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram