ГоловнаЕкономікаБізнес

Українці витрачають половину доходів на їжу, - соціолог

Споживання досі не оговталося від кризи.

Українці витрачають половину доходів на їжу, - соціолог
Фото: finobzor.com.ua

Середня українська сім'я витрачає більш ніж половину своїх доходів на харчування.

Про це на прес-конференції сьогодні повідомила завідувач відділу дослідження рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Людмила Черенько.

"Сьогодні середня українська сім'я більш ніж 50% витрачає на харчування, за останніми даними - 53%. Понад 40% сімей на харчування витрачають понад 60% своїх доходів. За міжнародними підходами, такі люди вважаються бідними. Це один із критеріїв бідності, якщо сім'я витрачає на харчування більш ніж 60% свого бюджету, якщо більш ніж 80% - то така називається злиденною. І цей показник після 2009 року навіть дещо зріс, на жаль", - наголосила вона.

За словами Черенько, також доволі багато грошей сім'ї витрачають на освіту та медичне обслуговування, хоча в Україні де-юре ці послуги безкоштовні.

"У підсумку залишається дуже мало коштів на розвиток, культурне дозвілля. Раніше різноманітні квитки коштували незначні суми, а тепер це змінилося. Залишається дуже мало вільних коштів у домогосподарстві", - сказала Л. Черенько, пославшись на дані Держстату.

Вона зазначила, що на відміну від економіки, споживання в Україні досі не оговталося від кризи 2008 року.

Нагадаємо, в Нацбанку вважають, що доходи українців почали зростати швидше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram