ГоловнаЕкономікаБізнес

Латвія може замінити українським олігархам Кіпр

Податкові реформи в країні сприяють залученню капіталів.

Латвія може замінити українським олігархам Кіпр

Після того, як у Латвії 2013 року запровадять новий податковий режим, який звільняє бізнес від сплати цілої низки зборів, країна може стати головним офшором для СНД.

Як пояснив керуючий клієнтськими активами Rietumu Banka Павло Меламед, у країні будуть суттєві пільги для тих іноземних інвесторів, які готуються відкрити тут, наприклад, власне виробництво.

Зміни будуть гарантувати, що під час продажу бізнесу в республіці інвестор не зіткнеться з прихованими платежами. До того ж, Латвія є хорошим регіоном для початку розвитку бізнесу в усьому ЄС.

"Пропоновані умови роблять Латвію гарним конкурентом відомому офшору. По-перше, країна не має притаманного Кіпру іміджу місця для відмивання грошей і грубого податкового планування. По-друге, тут немає такої самої кількості бюрократичних перепон, а реєстрація нової юрособи займає лише 24 години" , - упевнений партнер BDO Zelmenis&Liberte Яніс Зелменіс.

Зі свого боку, Кіпр поки не боїться Латвії як конкурента. "Ми неодноразово обговорювали цю ситуацію і дійшли до висновку, що країни Балтії дійсно пропонують багато переваг для бізнесу країн СНД. Їхній потенціал не варто недооцінювати, однак у нас найнижчі ставки в Європі, і ми збираємося тримати їх на цьому рівні протягом тривалого терміну", - говорить президент Piraeus Bank Константінос Лоїзідес.

Нагадаємо, за останні два роки українські банки переказали в офшорні зони й на Кіпр 53 млрд 397 млн дол. За валютним курсом останніх трьох років (8 грн), це більш ніж 400 млрд грн. Для порівняння, державний бюджет на 2012 рік має доходи 367 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram