ГоловнаЕкономікаБізнес

Україні пророкують нову торгову війну з Росією

Російським виробникам не подобається експорт українського цукру в Казахстан.

Україні пророкують нову торгову війну з Росією
Фото: Макс Левин

Україна можуть втягнути в чергову торгову війну з Росією. Цього разу - цукрову, попереджає аналітик ринку цукру Української аграрної конфедерації Денис Рубченко.

Як пише "Главком", спір може зав'язатися навколо поставок української продукції в Середню Азію. "Нині цукрова асоціація Митного союзу звертає увагу, що Казахстан імпортує український цукор без мит, що діють у межах $340 за тонну. Минулого року Казахстан не застосовував це положення, але як буде цьогоріч? Росія має досвід дуже серйозного лобі в Митному союзі, російським виробникам не подобається експорт українського цукру в Казахстан... Середня Азія - головний ринок, на якому відбуватимуться торгові війни щодо цукру України та країн Митного союзу", - зазначив аналітик.

Рубченко зазначив, що у світі другий сезон поспіль фіксують надлишок цукру. У минулому маркетинговому році він становив 5 млн тонн, цьогоріч очікують на рівні не менш ніж 6 млн тонн.

В загальному обсязі товарообігу Росії Україна має приблизно 6,2%

— Володимир Путін, президент РФ

Україна за минулий маркетинговий рік (закінчився в серпні) експортувала 150 тис. тонн цукру.

Нагадаємо, торговельні відносини України та Росії останнім часом дуже напружені. У лютому між країнами почалася так звана "сирна війна", коли Росія заборонила постачання з шести українських підприємств. І хоча нині їх відновлено, російська сторона перевіряє український сир "з особливою пристрастю", як заявив голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко, і готова назавжди заборонити поставки тим заводам, продукція яких не відповідатиме стандартам РФ.

Окрім того, Росія закрилася від імпортних автомобілів, ввівши утилізаційний збір. Росія є найбільшим експортним ринком для українського автопрому, тому влада просила не застосовувати цей збір щодо України. У РФ це прохання поки що не почули. У відповідь Україна ввела утилізаційний збір на автомобілі російської збірки.

При цьому проблеми можуть виникнути в українських пивоварів, оскільки Росія планує заборонити імпорт пива в пластикових пляшках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram