ГоловнаЕкономікаБізнес

Граничний поріг експорту пшениці можуть підвищити

Зайве зерно нікому не потрібне.

Граничний поріг експорту пшениці можуть підвищити
Фото: automotorblog.com

Граничний поріг експорту пшениці, який зараз встановлено на рівні 4 млн тонн, буде підвищено, очікує Українська зернова асоціація.

"Ми бачимо, що пшениці можна було б експортувати на 1,5 млн тонн більше, ніж пропонує міністерство. Ми домовилися кожен місяць перевіряти баланси, тому що зайва пшениця нікому не потрібна", - заявив президент асоціації Володимир Клименко на прес-конференції. Він зазначив, що це питання буде вирішуватися з Мінагрополітики, коли експорт пшениці досягне позначки 3,2 млн тонн.

За оцінками Клименка, у вересні експорт зернових з України досягне 2 млн тонн за рахунок продажу пшениці.

Незважаючи на те, що у нас була посушлива осінь, не дуже гарна зима з морозами, яких не було 60 років, проте ми, взагалі-то, розраховуємо на досить гарний урожай і не плануємо вводити ніяких обмежень, які були змушені ввести посушливого 2010 року

— Микола Азаров, прем'єр України

Нагадаємо, експорт зерна в липні-серпні становив 2,98 млн тонн, з них пшениці - 1,3 млн тонн. У серпні Україна поставила на зовнішні ринки 1,782 млн тонн зернових культур, з них пшениці - 0,93 млн тонн.

Раніше зернотрейдери зобов'язалися перед Мінагрополітики експортувати не більше за 19,4 млн тонн зерна нинішнього маркетингового року. Компанії можуть безперешкодно вивезти 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи. Водночас у Мінагрополітики заявили, що при поточних темпах вивезення пшениці цей обсяг буде вичерпано вже в лютому. У такому випадку у відомстві не виключають, що будуть вводитися обмеження або навіть мораторій на експорт пшениці.

Водночас аналітики відзначають, що при визначенні граничного порогу експорту пшениці Мінагрополітики не врахувало великі перехідні запаси продовольчої пшениці в країні (що становили близько 5 млн тонн на кінець червня) і гарний урожай нинішнього року (близько 15 млн тонн). Внутрішні потреби країни оцінюються в 10 млн тонн пшениці (6 млн тонн продовольчої і 4 млн тонн фуражної).

В уряді очікують, що урожай зерна 2012 року становитиме 46-46,5 млн тонн зерна. Це значно менше, ніж минулого року (56,7 млн тонн), але все одно буде одним з найкращих врожаїв в історії незалежної України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram