ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" відклав початок видобутку в Арктиці

Компанія вирішила переконатися в безпеці робіт.

"Газпром" відклав початок видобутку в Арктиці

Компанія "Газпром" відклала початок видобутку на новому нафтовому родовищі "Прирозломне" в Арктиці. Як повідомило джерело, близьке до проекту, його запуск переносять на 2013 рік.

"На Прирозломному очікується введення платформи з початком буріння в березні - квітні. Початок видобутку - у вересні-жовтні 2013 року. Тут поспіх абсолютно ні до чого", - цитує джерело Газета.Ru з посиланням на Reuters.

"Роботу не буде розпочато доти, поки компанія не переконається в повній безпеці (робіт)", - додало джерело.

За оцінками "Газпрому", запаси нафти Прирозломного родовища становлять 72 млн тонн, що дозволить домогтися річного рівня видобутку 6,6 млн тонн. На ньому встановлено першу у світі льодостійку платформу "Прирозломну". Очікують, що з неї пробурять 40 свердловин.

Арктикою ніхто не займався, але зараз вона сприймається як найбільш багатообіцяюче джерело нафти і газу

— Майкл Клейр, автор книги "Перегони за рештками" про боротьбу країн світу за корисні копалини

Плани "Газпрому" з видобутку в Арктиці спричинили активний протест з боку "Грінпісу". Екологи вважають, що в разі розливу нафти в зону ризику потрапить величезна площа - 140 тис. кв. м (це три Байкали) - і понад 3 тис. км берегової лінії.

Кілька тижнів тому представники організації навіть захопили платформу "Прирозломного", закріпившись на ній за допомогою альпіністського спорядження і пробувши там 15 годин. Потім, переодягнувшись у костюми білих ведмедів, "грінпісівці" заблокували проїзд до будівлі "Газпрому" в Москві, за що їх затримали.

Зазначимо, що раніше роботи в Арктиці зупинила інша компанія - Shell. Бурінню завадив рух криги, але в компанії обіцяють продовжити роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram