ГоловнаЕкономікаБізнес

Британське місто запровадило власну валюту

Мер Пітер Мейн придбав за новий фунт буханець хліба.

Британське місто запровадило власну валюту
Фото: traders-union.ru

Портове британське місто Бристоль запровадило власну валюту - бристольський фунт.

Нову грошову одиницю запустив в обіг мер міста Пітер Мейн, придбавши буханець хліба у місцевому хлібному магазині, пише Lenta.ru з посиланням на The Financial Times.

Бристоль став першим містом Сполученого Королівства, яке обзавелося власною грошовою одиницею. За своєю купівельною спроможністю вона дорівнює звичайному фунту. Місто надрукувало купюри різного номіналу на загальну суму в 125 тис. фунтів. Як зазначає The Sun, на п'ятифунтовій купюрі зображено графіті у виконанні вуличного художника Бенксі, уродженця Бристоля.

Водночас переважна більшість розрахунків здійснюватиметься у безготівковій формі. У програмі погодилися взяти участь 350 організацій і ще 1000 можуть приєднатися пізніше. Одним із стимулів для збільшення обігу місцевих фунтів став спеціальний збір у 3%, який сплачуватиметься власниками магазинів при обміні бристольського фунта на всезагальний.

Також ті, хто приєднається до проекту на самого початку, отримають можливість обміняти загальнобританські фунти на бристольський зі знижкою в 5%. Ця пільга перестане діяти після того, як обсяг грошей в обігу становитиме 100 тис. фунтів.

Причиною введення спеціальної валюти стало становище дрібних торговельних точок у місті. Річ у тому, що місцеві жителі відвідують їх дедалі рідше, віддаючи перевагу здійснювати покупки он-лайн або закуповуватися в сусідніх містах. Автори проекту заявляють, що в програмі не будуть брати участь великі мережі на зразок Tesco або Starbucks. Головною метою нової валюти є підтримка саме місцевих виробників і продавців.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що й в Брюсселі з'явиться власна валюта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram