ГоловнаЕкономікаБізнес

Мита на імпорт бензину можуть з'явитися ще не скоро, - думка

Самої заяви Бойка може виявитися не досить.

Мита на імпорт бензину можуть з'явитися ще не скоро, - думка
Фото: EPA/UPG

Запровадження мит на імпорт нафтопродуктів, анонсоване міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком, може відбутися не скоро.

Таку думку озвучив аналітик з питань розвитку енергетичного ринку Юрій Огірчук у блозі на LB.ua.

"Самого рішення урядовців тут не досить. Оскільки Україна є членом СОТ, необхідно дотримати всіх процедур у рамках спецрозслідування Міжвідомчої комісії із зовнішньої торгівлі (МКЗТ). Терміни розслідування можуть затягнутися мінімум на півроку", - нагадав він.

При цьому, посилаючись на експертів, він зазначає, що торік МКЗТ відмовилася визнати, що імпортні нафтопродукти загрожують вітчизняним нафтопереробним заводам, тому сама лише заява Бойка ще не є гарантією запровадження мита.

При цьому Огірчук не виключає, що питання про мита було внесено в порядок денний і для того, щоб не відлякати потенційного покупця Лисичанського НПЗ.

Нагадаємо, наприкінці вересня Бойко заявив, що Кабінет Міністрів має намір увести з 1 грудня мита на імпортні нафтопродукти. "Це дозволить нам забезпечити роботу наших нафтопереробних заводів", - аргументував таке рішення міністр (із шести великих НПЗ у країні працює тільки один).

За оцінками експертів, введення мит підвищить ціни на заправках на 0,75-1,6 грн за літр пального.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram