ГоловнаЕкономікаБізнес

Фірташу дозволили стати конкурентом "Нафтогазу"

Скасована монополія на продаж імпортного газу.

Фірташу дозволили стати конкурентом "Нафтогазу"
Фото: Макс Левин

Уряд скасував монопольне право НАК "Нафтогаз Україна" продавати імпортний газ всередині України.

Експерти вбачають у цьому вигоду Дмитра Фіртша, який, по-перше, вже імпортує газ в країну, по-друге, контролює більшу частину українських облгазів, пише "Коммерсант-Украина".

Джерело в Міненерго називає рішенням Кабміну виконання зобов'язань перед Євросоюзом щодо реструктуризації газового ринку. Крім того, такий крок необхідний для диверсифікації поставок газу - незабаром Україна зможе імпортувати газ з Євросоюзу або через термінал скрапленого газу. "Компанії, які ведуть переговори про приєднання до проекту, запитують, як їм повертати свої інвестиції, якщо продавати імпортний газ в Україні має право лише НАК", - пояснило джерело.

Водночас член комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима зазначає, що більше за всіх від цієї постанови виграє Дмитро Фірташ. "Фірташ отримає не одну "РосУкрЕнерго", а 25, фактично отримавши монопольний контроль над ринком і виживши з нього"  Нафтогаз". Все необхідне у нього для цього є - контракт між Ostchem і "Газпром Німеччина", мережа облгазів і, головне, значний вплив на уряд", - вважає Гудима.

Отримати коментар Group DF і Ostchem Group Фірташа не вдалося

Нагадаємо, російський газ обходиться Україні щорічно більш ніж у$ 10 млрд. НАК "Нафтогаз України" разом з компанією Ostchem Фірташа 2012 року планують закупити у Росії 35 млрд кубометрів газу, з яких на НАК припаде 27 млрд. На наступний рік обсяг імпорту для НАКу заплановано на рівні 24,5 млрд кубометрів.

За оцінками Міненерго, Україна почне імпорт газу не з Росії наприкінці 2013 або 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram