ГоловнаЕкономікаБізнес

Пшениця у світі дорожчає через Україну

Експортний ліміт вичерпають уже через місяць.

Пшениця у світі дорожчає через Україну
Фото: agro-new.ru

Можливе введення Україною обмежень на експорт пшениці спричинило її подорожчання на світових ринках.

Про це пише Bloomberg. Видання посилається на Володимира Клименка, голову Української зернової асоціації, який заявив, що вивезення пшениці з України сягне дозволеного ліміту в 5 млн тонн уже до 15 листопада. На його думку, це може призвести до введення експортних обмежень. Клименко також зазначив, що це питання сьогодні обговорювали з Іваном Бісюком, першим заступником міністра аграрної політики і продовольства.

Аналітик Horizon Soft Commodities Клемент Готьє, зі свого боку, зазначив, що ринок пшениці не рухався вже кілька тижнів, і саме через Україну він пішов угору.

Було дуже багато питань, пов\'язаних з минулорічними проблемами найбільших американських зернотрейдерів в Україні, - з квотами, митами і т. ін. Ми визнали, що це була хибна політика, і в майбутньому не плануємо робити це

— Юрій Колобов, міністр фінансів

Як зазначає видання, пшениця із доставкою в грудні подорожчала у США на 2%, до $8,855 за бушель. Січневі ф'ючерси в Європі виросли в ціні на 1,3%, до 261,75 євро за тонну.

За даними прес-служби Міністерства агрополітики, станом на 16 жовтня експорт зерна з України становив 7,1 млн тонн, з них пшениці - 3,565 млн тонн (2,896 млн тонн продовольчої пшениці).

Нагадаємо, за минулий сезон обсяг експорту зерна з України сягнув 21,8 млн тонн порівняно з 12,8 млн тонн сезону 2010-2011 років. Експорт пшениці тоді становив 5,17 млн тонн.

Цього року врожай зернових очікується на рівні 46-46,5 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram