ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціни на бензин можуть зрости на 15 коп. до кінця тижня

Розмитнення імпортного палива не ведеться.

Ціни на бензин можуть зрости на 15 коп. до кінця тижня
Фото: vladnews.ru

Ціни на бензин можуть зрости на 15-17 копійок уже до кінця тижня, оскільки митні органи з п'ятниці припинили оформляти імпортоване паливо.

"Починаючи з п'ятниці митниця без пояснення причин відмовляється оформляти імпортний бензин, хоча дизельне паливо розмитнюють у нормальному режимі", - розповів "Коммерсанту-Украина" представник литовського нафтового концерну Orlen Lietuva в Україні Ігор Майстренко.

У Держмитниці проблеми з розмитненням підтвердили, проте не коментували.

Нині 80% палива, яке продають у країні, - це імпорт. Поки що в Україні накопичено 1-2-тижневий запас нафтопродуктів, але якщо митниця не почне розмитнювати бензин, це призведе до його дефіциту.

При цьому ціни на бензин можуть зрости вже до кінця тижня. "Нафтотрейдери вже зазнають збитків через простій залізничних складів. Навіть після відновлення імпорту компанії не зможуть забезпечити швидкий обіг коштів, тому будуть змушені залучати кредити. Природно, ці витрати ляжуть на плечі споживача, і ціни на бензин уже до кінця тижня можуть зрости на 15 -17 коп. за літр", - пояснює експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

Паливні експерти вважають, що проблему створено штучно, її вирішать за допомогою компанії-посередника, через яку відтепер буде йти імпорт бензину.

Нагадаємо, в Україні з шести найбільших НПЗ працює лише один - Кременчуцький. Решта зупинено через збитковість, оскільки вигідніше завозити вже готові нафтопродукти, ніж переробляти нафту всередині країни. Падіння виробництва в нафтопереробці є одним із факторів зниження промвиробництва в Україні загалом.

В уряді вважають, що імпорт нафтопродуктів в Україну перевищив критичний рівень, і розробляють способи, як допомогти НПЗ. Одним із можливих кроків може стати введення мит на імпорт нафтопродуктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram