ГоловнаЕкономікаБізнес

ЄС розчарований забороною на експорт української пшениці

Рішення України може викликати зростання цін на продовольство в світі.

ЄС розчарований забороною на експорт української пшениці

У Єврокомісії вважають, що заборона на експорт української пшениці створить "непотрібний тиск" на світові продовольчі ринки.

Про це заявили в прес-службі єврокомісара з питань сільського господарства та сільського розвитку Дачіа Чіолоша (Dacian Cioloş).

"Я глибоко розчарований цим повідомленням. Воно додасть непотрібний тиск на міжнародних ринках сільськогосподарської продукції", - прокоментував рішення Кабміну єврочиновник.

Ми не граємо в ігри тут, у нас немає іншого вибору

— Микола Присяжнюк, міністр агарної політики про заборону на експорт пшениці

Він згоден, що забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки України є важливим питанням, але при цьому закликав уникати заходів, які можуть викликати зростання світових цін на продовольство.

Нагадаємо, Україна, що входить в десятку найбільших експортерів зерна у світі, має намір заборонити експорт пшениці з 15 листопада. Про це вчора заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Обсяги вивезеної з країни пшениці вже наблизилися до 4 млн тонн, при цьому експортні контракти підписані на 5,4 млн тонн. Цей обсяг буде поставлено на зовнішні ринки до середини листопада, після чого трейдери переорієнтуються на експорт інших культур, в першу чергу кукурудзу (її поставки цього сезону можуть становити 12 млн тонн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram