ГоловнаЕкономікаБізнес

Чеська компанія виграла суд у "Газпрому" на $500 млн

Це рішення може бути вигідним Україні.

Чеська компанія виграла суд у "Газпрому" на $500 млн
Фото: www.profi-forex.org

"Газпром" програв в Арбітражному суді у Відні чеській компанії RWE Transgas. Російський газовий монополіст вимагав у чехів виплатити $500 млн за газ, законтрактований, але не відібраний.

"RWE Transgas виграло суперечку з приводу правила "бери або плати" у довготривалих контрактах", - цитує видання Gazeta Wyborcza прес-секретаря чеської компанії Мартіна Халупського.

Експерти прогнозують, що це рішення може стати прецедентом для інших клієнтів "Газпрому", передусім України, в контракті якої також закладено принцип "бери або плати".

"Це неприємний прецедент для "Газпрому", але має позитивне значення для його клієнтів. Не слід відкидати, що тепер "Газпром" накриє лавина таких справ від контрагентів", - сказав Костянтин Черепанов із московського представництва швейцарського банку UBS.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" також містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого контрактом.

НАК "Нафтогаз України" планує купити цього року 27 млрд кубометрів російського газу, ще 8 млрд припаде на OstChem Holding Дмитра Фірташа. 2013 року НАК хоче скоротити закупівлю до 24,5 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram