ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ продасть "Харківгаз" і "Уманьгаз" у листопаді

Пакети буде розміщено на біржі.

ФДМ продасть "Харківгаз" і "Уманьгаз" у листопаді
Фото: Макс Левин

Фонд держмайна запланував продаж 15,3% акцій газопостачальної компанії "Уманьгазу" і 17,7% акцій "Харківгазу" в листопаді.

Про це повідомляє видання фонду "Відомості приватизації". Пакети приватизовуватимуть на фондових біржах.

"Харківгаз" контролюють компанії російського олігарха Віктора Вексельберга. В "Уманьгазі" великий пакет із 13,5% записаний на Юлію Володимирівну Мельник, а головою правління компанії є Володимир Мельник, депутат від фракції Партії регіонів у Черкаській обласній раді.

Нагадаємо, в серпні-вересні пройшла хвиля приватизації українських облгазів, яка принесла державі близько 385 млн грн. Більшість підприємств - 13 штук - придбала компанія "Газтек" Дмитра Фірташа за загальну суму 325 млн грн. Ще два облгази придбала група "Співдружність". Компаніям "Фінлекс-Інвест" і "Фінекс-Інвест" дісталося по одному пакету. При цьому "Фінекс-Інвест" уже перепродала свій пакет Вірі Четвериковій, яку пов'язують з Олександром Лелюком, головою Держрезерву і депутатом від ПР у Верховній Раді (він також потрапив у Раду сьомого скликання по мажоритарному округу).

Уряд скасував монопольне право НАК "Нафтогаз Україна" продавати імпортний газ всередині України. Експерти вважають, що завдяки цьому рішенню і контролю над кількістю облгазів Фірташ може стати конкурентом держкомпанії на цьому ринку.

План із приватизації на 2012 рік для фонду встановлено на рівні 10 млрд грн, але за перші дев'ять місяців надходження від приватизації становили всього 5,35 млрд грн - в основному за рахунок розпродажу енергетичних підприємств на початку року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram