ГоловнаЕкономікаБізнес

"Південмаш" заборгував компанії Ахметова 71 млн грн

Ракетники відбиваються від кредиторів у судах

"Південмаш" заборгував компанії Ахметова 71 млн грн

Борг Південного машинобудівного заводу ім. Макарова перед компанією ДТЕК "Дніпрообленерго" бізнесмена Ріната Ахметова перевищив 70 млн гривень, пише Первая инстанция з посиланням на Єдиний реєстр судових рішень.

У документі йдеться про позов комунального підприємства "Дніпроводоканал" - ще одного великого кредитора ракетобудівного заводу. Юристи "Південмашу" просили зменшити пеню за прострочену заборгованість перед комунальниками, посилаючись на фінансові проблеми.

Вони повідомили в суді, що через кризу впали обсяги виробництва, завод не має обігових коштів, держфінансування розробки і виготовлення супутника нового покоління "Січ-2", а також ракетоносія "Циклон-4" для запуску в Бразилії майже на нулі. Додаткові проблеми створив торішній невдалий запуск ракети "Зеніт 3SL" у межах проекту "Морський старт".

Як зазначено в матеріалах судової справи, труднощі змусили завод перейти на триденний робочий тиждень, скоротити штат, спричинили затримки з виплатою зарплати.

Юристи заводу згадали і про збитковість підприємства. 2008 року втрати "Південмашу" становили 462 млн гривень, 2009 року - 236 млн гривень, 2012 року - 47 млн гривень, у першому півріччі 2013 року - 113 млн гривень. Крім боргу "Дніпроводоканалу" у розмірі приблизно 3 млн гривень (із них 800 тис. гривень - пеня), завод має більших кредиторів.

Згідно з даними заводу, ПАТ "ДТЕК "Дніпрообленерго" в судах домагається від ракетобудівника повернути 71 млн гривень боргу за електроенергію.

З урахуванням перелічених фінансових проблем представники заводу просили суд зменшити пеню "Дніпроводоканалу" з 800 тис. гривень до 75 тис. гривень. 28 січня Дніпропетровський апеляційний адмінсуд відмовив заводу в задоволенні позову.

Нагадаємо, запуск ракетоносія "Циклон-4" неодноразово переносили. Остання дата запуску ракетоносія з космодрому Алькантара в Бразилії - кінець 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram