ГоловнаЕкономікаБізнес

Один з українських автозаводів опинився на межі банкрутства

Херсонське підприємство "Віпос" заборгувало податковій

Один з українських автозаводів опинився на межі банкрутства
Фото: vipos.ua

Херсонський автозавод "Віпос" бізнесмена Віктора Постельнікова опинився на межі банкрутства. Через тиждень суд вирішуватиме, чи варто починати відповідну процедуру.

Ініціатором банкрутства виступив регіональний підрозділ податкової інспекції в Херсоні, пише "Капитал".

Автозавод "Віпос" входить до однойменної групи, яка об'єднує імпортерів і дилерів автомобільних брендів Lamborghini, Brilliance, Soueast, Haima, Bentley, Spyker, Ferrary, Audi, компанію "Віпос Ейр" (представника вертолітної техніки MD Helicopters) і аеродром для бізнес-авіації "Долина".

На побудованому в 2007 році заводі випускали автомобілі марки Audi методом великовузлового складання. У 2009 році почали виробництво машин під власним брендом Ostcar, але саме тоді підприємство зупинилося. Його потужність становить 45 тис. одиниць на рік, але, за словами Постельнікова, за час роботи підприємства зібрали всього 190 транспортних засобів.

Бізнесмен стверджує, що роботу "Віпоса" довелося призупинити через конфлікт з Державною митною службою, яка вимагала оплачувати митні збори за машинокомлекти за ставками готових машин (10% замість 0%). Крім того, на долю підприємства негативно вплинуло падіння українського автомобільного ринку в чотири рази порівняно з 2008 роком.

Нагадаємо, зараз легкові автомобілі виробляють усього чотири компанії: Запорізький автозавод, Кременчуцький автоскладальний завод, корпорація "Богдан" і завод "Єврокар". У 2013 році виробництво автомобілів в Україні впало до рівня 2002 року - 45,8 тис. одиниць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram