ГоловнаЕкономікаБізнес

3G можливо запустити вже до кінця року, - Нацкомісія

Яцук вважає, що зв'язок третього покоління нічого не дасть, але все одно потрібен

3G можливо запустити вже до кінця року, - Нацкомісія
Фото: Newsru.com

Голова Нацкомісії з питань зв'язку та інформатизації Петро Яцук вважає, що мобільний зв'язок третього покоління (3G) в Україні можна запустити вже до кінця року.

"Враховуючи те, що новий міністр оборони щойно був призначений, його позиція буде відрізнятися. Він може сказати, що використовувані Мінобороною з часів Радянського Союзу частоти їм зараз не потрібні і міністерство перейде на використання частот НАТО. І, дійсно, тоді до кінця року можна буде запустити цю конверсію. При цьому в бюджеті повинні бути витрати на таку конверсію частот. Теоретично це все можливо здійснити до кінця року, і тоді в нас буде стандарт зв'язку 3G. Понад те, мережі операторів на 90% готові для запуску 3G", - сказав він в інтерв'ю "Коммерсанту-Украина".

При цьому Яцук вважає, що на практиці 3G не дасть Україні нічого кардинально нового.

"Усі говорять, що 3G в ідеалі дає швидкість 15 Мбіт/сек., LTE - до 40 Мбіт/сек., а LTE Advanced - до 150 Мбіт/сек. Однак це необхідно уточнити - на один сектор однієї базової станції. Якщо в цьому секторі працює не один, а два телефони - то швидкість потрібно ділити на два. Тільки-но побудують мережу, вона працюватиме красиво і правильно максимум місяць. Через місяць вона стане майже такою самою, як 2G", - вважає глава НКРЗІ.

Однак він вважає, що стандарт 3G усе одно потрібен, щоб перейти до LTE і розвиватися далі. "Це те саме, що процеси дорослішання людини. Перестрибнути дитинство або юність неможливо", - сказав Яцук.

При цьому він наголосив, що процес запуску цього стандарту залежить не від Нацкомісії. Рішення повинні приймати Держспецзв'язку, Генштаб, Міноборони. Тільки-но вони звільнять частоти під 3G, НКРЗІ почне видавати ліцензії. Поки цього не сталося, у таких ліцензіях немає жодного сенсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram