ГоловнаЕкономікаБізнес

Таджикистан хоче забрати у Фірташа "Таджиказот"

Бізнесмена звинувачують у завданні збитків на 2 мільйони доларів

Таджикистан хоче забрати у Фірташа "Таджиказот"
Фото: Макс Левин

Агентство у боротьбі з корупцією та фінконтролю Таджикистану звернулося до суду з позовом про визнання нечинним договору про створення СП ЗАТ "Таджиказот", 75% акцій якого належать компанії бізнесмена Дмитра Фірташа.

"Наше відомство звернулося до столичного економічного суду з позовом про визнання нечинним договору про створення СП ЗАТ "Таджиказот", 75% акцій якого належать компанії Фірташа "Хайрок Холдинг Лімітед", - повідомив у суботу журналістів начальник управління Агентства у боротьбі з корупцією та фінконтролю Абдукарім Заріпов, інформує РИА Новости. СП "Таджик Азот" створили у грудні 2012 року на базі ВАТ "Азот", розташоване у місті Сарбанд, спеціалізується на випуску азотних добрив.

Він зазначив, що за підсумками перевірки антикорупційного відомства з'ясувалося, що збиток державі від діяльності основного співвласника підприємства становив близько двох мільйонів доларів. За словами Заріпова, під час створенні спільного підприємства Фірташ вніс до статутного фонду тільки частину коштів від необхідної суми. Пізніше ці кошти витратили на придбання акцій двох інших промислових підприємств Таджикистану - ЗАТ "Абрешим" в Худжанді і ЗАТ "Гулистон" в Душанбе, що суперечить законам Таджикистану.

Окрім того, антикорупційне відомство звинувачує Фірташа у тому, що його компанія взяла участь у продажу обладнання для виробництва хімічної продукції. "Але таджицьку сторону, що має 25 % акцій підприємства, не повідомили про продаж і не отримала компенсації від досконалої операції", - зазначив Заріпов. Минулого четверга директор "Таджиказот" Тоїр Гозієв заявив в інтерв'ю місцевій пресі, що Фірташ виконав усі фінансові зобов'язання щодо внесення частки до статутного фонду підприємства і вклав 4,5 мільйона доларів у його розвиток і модернізацію.

Фірташа затримали у Відні в середу ввечері. У повідомленні ФБР зазначалося, що запит на затримання надійшов з США у 2006 році і пов'язаний зі звинуваченнями у хабарництві та організації злочинного співтовариства.

"Таджиказот" фактично не працює з 2008 року після того, як Узбекистан різко знизив постачання природного газу в Таджикистан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram