ГоловнаЕкономікаБізнес

Компанія Arricano Real Estate PLC потребує захисту, - Антирейдерський союз

Владу просять звернути увагу на досі діючі рейдерські схеми

Компанія Arricano Real Estate PLC потребує захисту, - Антирейдерський союз
Фото: Макс Левин

Незважаючи на недавні трансформації системи влади та заявлений курс України на Євроінгтеграцію, в країні продовжують діяти колишні рейдерські схеми, засновані на діяльності державних органів, зокрема - господарських судів. Про це повідомляє Антирейдерський союз підприємців України.

Антирейдерський союз також звертає увагу державних структур, правоохоронних органів і ділового співтовариства на тривалу активність злочинних груп, націлених на рейдерські захоплення підприємств, інформує РБК-Україна.

"Одним із останніх і найбільш яскравих прикладів, що підтверджують цей факт, є перешкоджання законній діяльності девелоперської компанії Arricano Real Estate PLC. Так, 5 березня 2014 року Господарським судом м. Києва було відкрито провадження за справою №910/3315/14 про скасування свідоцтва на право власності ПрАТ "Лівобережжяінвест" (дочірня компанія Arricano) на ТРЦ "РайОN". У ході відкритого провадження за позовом ПрАТ "Дніпровська Пристань" суд також заборонив компанії відчужувати ТРЦ (продавати)", - повідомляє Антирейдерський союз.

Антирейдерський союз підприємців України, як експертна організація з припинення корупційних схем в діловому співтоваристві України, зацікавився деталями цієї справи і провів аналіз.

За підсумками аналізу, АСПУ дійшов висновку, що рішення Суду є безпідставним і є частиною рейдерської схеми, мета якої - незаконно позбавити компанію права власності на об'єкт, побудований на її гроші.

За інформацією АСПУ, фінансування будівництва ТРЦ на 100% здійснювалося на кошти Arricano через ПрАТ "Лівобережжяінвест". ТРЦ було введено в експлуатацію 2012 р., того ж року ПрАТ "Лівобережжяінвест" переоформило на себе земельну ділянку під ТРЦ і уклало відповідний договір з Київською міською радою. При цьому всі процедури чинного законодавства України були дотримані, і компанія володіє ТРЦ "РайОN" на законних підставах.

Виконавчий директор АСПУ Андрій Семидідько підкреслив:

"Стандартні злочинні схеми захоплення майна починаються саме з судових визначень, які блокують і обмежують права законних власників. Таким чином можна трактувати дії судді Ломаки В.С., яка обґрунтувала винесення заборони на розпорядження ТРЦ "РайОN", таким абсурдним аргументом як розміщене невідомими в мережі Інтернет оголошення про продаж об'єкта".

обАнтірейдерській союз підприємців України, як експертна організація з багаторічним антикорупційним досвідом роботи в українському діловому співтоваристві, наполягає на необхідності негайного скасування забезпечення за справою №910/3315/14, проведенні неупередженого розгляду справи з використанням автоматизованої системи вибору суддів.

"Вся система господарських судів України вимагає невідкладної люстрації. Суди вже давно перетворені на слухняні інструменти реалізації злочинних схем. З початку 2010 року в госпсудах вибудувана жорстка вертикаль, яка забезпечує прийняття неправосудних рішень", - зазначив виконавчий директор АСПУ Андрій Семидідько.

Антирейдерський союз підприємців України створено 2005 року власниками підприємств, які зазнали рейдерських атак. Діяльність АСПУ спрямована на захист підприємств від спроб незаконного захоплення. До складу АСПУ входить понад 300 трудових колективів підприємств з усіх регіонів України. Антирейдерський союз підприємців України ініціював створення Міжвідомчої комісії з питань незаконного поглинання та захоплення підприємств при Кабінеті Міністрів України.

Arricano (AIM: ARO) - провідний девелопер і мережевий оператор торгово-розважальних комплексів в Україні. Arricano володіє п'ятьма торговими центрами (також має міноритарну частку в ТРК Sky Mall), загальна орендна площа проектів у власності компанії понад 180 000 кв. м. Нерухомість знаходиться в Києві (ТРК Sky Mall і ТРЦ РайON) і таких містах, як Кривий Ріг (ТРК Сонячна Галерея), Запоріжжя (ТРК City Mall), Сімферополь (ТРЦ Південна Галерея). На стадії девелопменту знаходиться 4 проекти: ТРК "Проспект" (м. Київ, відкриття - вересень 2014 р.), ТРЦ на Лук'янівці (м. Київ, відкриття - 2015 р.), Петрівка (м. Київ), ТРК "Разумовська" (м. Одеса, відкриття - 2016) Мажоритарним акціонером компанії є Хіллар Тедер, найбільший естонський інвестор в Україні.

Акції компанії розміщені на AIM Лондонської фондової біржі.

Зараз ТРЦ "РайОN" продовжує свою роботу в нормальному режимі, Arricano як і раніше володіє і управляє його діяльністю, а також виконує перед банком-кредитором фінансові зобов'язання, пов'язані з проектом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram