ГоловнаЕкономікаБізнес

Продажі українських вагонів до Росії впали на 85%

Вагонзаводи змушені різко скорочувати обсяги виробництва

 Продажі українських вагонів до Росії впали на 85%
Крюковский вагоностроительный завод
Фото: www.donetskrail.com

У січні-лютому українські вагонобудівники продали до Росії тільки 700 своїх вагонів, що на 85% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року. У грошах скорочення ще більше - 88,5%, так як середня ціна за один вагон знизилася з $ 75 тис. до $ 57 тис.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на дані агентства "Infoline-Аналітика".

У результаті фактичної втрати основного ринку збуту виробництво на українських заводах впало на 76%. Падіння торкнулося "Азовмашу" (на 85%), Крюківського вагонобудівного заводу (на 80,6%), Стахановського вагонобудівного заводу (на 81,9%), "Дніпровагонмашу" (на 42,1%).

Видання пише, що зниження обсягів закупівель українських вагонів пов'язано з надлишком вагонів, а не з погіршенням політичних відносин. Виробництво більшості російських вагонобудівників теж падає, хоча і не такими темпами, як в Україні. Наприклад, "Алтайвагон" скоротив виробництво на 36,5%, Новокузнецький вагонзавод - на 38,6%, Брянський машзавод - на 33,3%.

Виняток склали лише найбільші заводи - державний "Уралвагонзавод" і Тихвинський вагонобудівний завод. Але основну частину їхньої продукції купили афілійовані з ними компаніями.

Нагадаємо, минулого року Росія вводила санкції проти українських вагонів всіх найбільших виробників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram