ГоловнаЕкономікаБізнес

У Будинку профспілок згоріли реєстри цінних паперів

Архіви Національного депозитарію частково знищені

У Будинку профспілок згоріли реєстри цінних паперів
Фото: Макс Левин

Під час пожежі в Будинку профспілок були знищені архіви Національного депозитарію України.

Згоріли реєстри власників цінних паперів різних акціонерних товариств, а також інші документи (виписки з рахунків, журнали системи реєстру, документи з існуючих обмежень прав на цінні папери та інше), які передавалися туди реєстраторами та зберігачами, пише "Капитал".

У прес-службі НДУ зараз встановлюють, які саме папери згоріли. За словами керівника одного з депозитарних установ, в Будинку профспілок був відділ обслуговування активів ліквідованих зберігачів і тих, хто вирішив не продовжувати свою ліцензію.

За інформацією учасників ринку, коли зникають дані про власників цінних паперів, НДУ пише їм листи з проханням відновити реєстри, принести їх копії. Але не кожен може надати реєстр повторно, для цього він має бути в електронному вигляді. Ще важче знайти інформацію ліквідованої компанії.

У цій ситуації можуть виникнути складнощі з діяльністю компаній-емітентів цінних паперів, дані про яких згоріли. Наприклад, компанія не зможе провести процес дематеріалізації (переведення цінних паперів у бездокументарну форму) та загальні збори. Крім того, можуть активізуватися шахраї: через відсутність першоджерела інформації про власників акцій контрольний пакет діючого підприємства можуть переписати на одну людину. У такому випадку встановлювати власників доведеться в судовому порядку.

Нагадаємо, Будинок профспілок згорів під час сутичок протестувальників і представників правоохоронних органів 18-20 лютого. Як саме почалася пожежа, досі не відомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram