ГоловнаЕкономікаБізнес

Компанія "Укргазвидобування" підрахувала, на скільки років вистачить її запасів газу

Видобуток газу в Україні без інвестицій стрімко падатиме

Компанія "Укргазвидобування" підрахувала, на скільки років вистачить її запасів газу
Фото: focus.ua

Запасів традиційного газу у найбільшої видобувної компанії України "Укргазвидобування" вистачить всього на 30 років.

Про це сказав глава правління "Укргазвидобування" Сергій Костюк, повідомляє РБК-Україна.

"Якщо ситуацію залишити на тому рівні, як є, і зберегти обсяг видобутку в поточному режимі та підтримувати його, то, за нашими розрахунками, газу вистачить на 30 років. Якщо нічого не робити і не вкладати кошти в розвиток компанії, то обсяги видобутку газу стрімко падатимуть", - заявив топ-менеджер.

Зазначимо, що теоретично, в Україні є також величезні запаси сланцевого газу. Згідно з останніми даними Управління енергетичної інформації США (EIA), його поклади можуть становити 3,6 трлн кубічних метрів. Такого об'єму з нинішнім споживанням вистачило б Україні на 70 років. Однак розробка родовищ сланцю та іншого нетрадиційного газу в Україні знаходяться на початковій стадії.

Також великі запаси можуть бути на шельфі Чорного моря. В енергетичній стратегії до 2030 року повідомляється про щонайменше 4 трлн кубометрів. Втім, з фактичною втратою Криму Україна втратила і його перспективний шельф.

Нагадаємо, видобуток газу в Україні 2013 року становив близько 21 млрд кубометрів, з яких понад 70% припало на "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram