ГоловнаЕкономікаБізнес

Тютюновий ринок України як і раніше контролює компанія-монополіст, - ЗМІ

Бюджет недоотримує щорічно від двох з половиною до трьох мільярдів гривень

Тютюновий ринок України як і раніше контролює компанія-монополіст, - ЗМІ
Фото: vkurse.ua

Більше дванадцяти відсотків тютюнових виробів в Україні продаються без податкових та акцизних відрахувань до бюджету, кожна восьма сигарета в Україні - з "чорного" ринку. Бюджет недоотримує щорічно від двох з половиною до трьох мільярдів гривень незважаючи на те, що виробники, компанії "Філіп Морріс" (33% ринку), Джапан Тобакко (24%), Імперіал Тобакко (21%), Брітіш-Амерікан Тобакко (18% ) входять до десятки найбільших платників податків України.

Про це пише видання "Обозреватель", називаючи основною причиною контрабанди та ухилення від податків існування оптових посередників, повідомляє УкрІнформ.

"Між виробником та кінцевим споживачем стоїть оптовий посередник. Раніше на цьому ринку працювали більше тридцяти посередників, однак, з приходом до влади Віктора Януковича "особливі умови" створили російсько-осетинському бізнесменові Ігорю Кесаєву, господареві групи компаній "Мегаполіс". Він купив практично всіх тютюнових оптовиків в Україні і створив на їх місці Торгову компанію "Мегаполіс-Україна", - наголошується у публікації.

Антимонопольний комітет "не помічав" монополізації цілого сегменту ринку, і "Мегаполіс-Україна" перебудував ринок таким чином, що прибуток в роздрібної торгівлі впав вдвічі, а у оптовика-монополіста - зріс вчетверо.

Роздрібні торговці вимушено підняли ціни на продукцію, а на ринок відразу ж хлинула більш дешева контрабанда і контрафактна продукція. З моменту появи "Мегаполісу" на українському ринку "чорний" ринок тютюнових виробів зріс у три з половиною рази.

Російські господарі ТОВ "Мегаполіс-Україна" донедавна працювали при повному сприянні Віктора Януковича. Московський бізнесмен Кесаєв, виходець з Осетії, контролюючий 70% російського тютюнового ринку, контролював весь тютюновий опт України з благословення "сім'ї". У тому числі, і ряд донецьких компаній, до яких мали відношення батько і син Щербані.

Після зміни влади проросійський "Мегаполіс-Україна" як і раніше господарює на тютюновому ринку, пише видання. Василь Цушко вже не голова Антимонопольного комітету, але "Мегаполіс-Україна" продовжує бути монополістом.

"Обозреватель" висловлює думку, що про особливі умови для Кесаєва з новою владою домовилися "смотрящіє" над тютюновим ринком, яких представляє одеський бізнесмен Борис Кауфман.

Саме той, який, за твердженням депутата Сергія Міщенка, організував соратникам Януковича безперешкодний виліт з підконтрольного йому аеропорту "Бориспіль".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram