ГоловнаЕкономікаБізнес

Зниження "зеленого" ​​тарифу для вже побудованих станцій матиме катастрофічний характер, - юрист

Такі кроки можуть убити довіру інвесторів, вважають фахівці

Зниження "зеленого" ​​тарифу для вже побудованих станцій матиме катастрофічний характер, - юрист

"Зниження гарантованого "зеленого" тарифу для сонячних електростанцій в Україні "заднім числом", тобто для тих електростанцій, які вже побудовані, матиме катастрофічні наслідки, - заявив Наум Рікшпун, партнер незалежної консалтингової компанії TRAFICON, член ради та комітету Європейсько-Українського енергетичного агентства EUEA з роботи з урядом.

"Це покаже потенційним інвесторам і банкам, що в сонячну енергетику України вкладати гроші не можна, тому що цей сектор - непередбачуваний", - переконаний юрист. На його думку, такі кроки є неприйнятними з погляду міжнародного права, пише РБК-Україна.

"Тарифи, прийняті державою для стимулювання розвитку галузі, гарантуються законом, і якщо такий тариф ретроактивно знижується, це вбиває довіру інвестора. В Україну буде неможливо залучити інвестиції, які так необхідні. І йдеться не тільки про сонячну енергетику. Це - прецедент для інвесторів, що правила тут можуть змінити", - попереджає Рікшпун.

На його думку, зміни до Закону "Про електроенергетику" (№4596) спрямовані проти всіх гравців галузі відновлюваної енергетики, а не тільки на подолання монополії в геліоенергетиці.

Рікшпун не виключає, що для нових сонячних електростанцій "зелені" тарифи можуть переглянути. "Новий тариф повинен бути логічним і обґрунтованим, щоб галузь залишалася привабливою для інвесторів і розвивалася. А будь-які спроби знизити тариф слід робити спільно з гравцями ринку.

Будь-які різкі дії для будь-якого із секторів "зеленої" енергетики можуть стати плачевними, оскільки галузь ризикує стати непривабливою", - констатував Рікшпун.

Як відомо, останніми роками у сфері сонячної промисловості домінує Німеччина завдяки залученню в сектор значних інвестицій і гарантій стабільності тарифів для вже діючих електростанцій. Так, СЕС Німеччини, введені в експлуатацію 2004 року, зараз продають електроенергію за тарифом 0,46-0,52 євроцента/КВт-год. Тоді як для нових станцій, побудованих 2013 року, він становить 0,096-0,17 євроцента/КВт-год.

Така тактика позитивно вплинула на збільшення частки відновлюваної енергетики в загальному балансі країни. Тільки за минулий рік геліоенергетика Німеччини забезпечила близько 39% від потреби країни в електроенергії в години пік, встановивши таким чином світовий рекорд. А ціна "зеленої" енергії зараз нижча, ніж звичайна ціна енергії для домогосподарств (26 євроцентів/КВт-год).

В Україні частка відновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі країни становить менш ніж 1%. Законопроектом №4596 "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" (автори - Москаленко і Полочанінов) запропоновано знизити гарантований "зелений" тариф для вже діючих електростанцій, що спричинило різку реакцію і стурбованість учасників ринку альтернативної енергетики і міжнародних фінансових організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram