ГоловнаЕкономікаБізнес

Встановлено 14 банків, через які "відмили" 140 млрд грн

Злочинна вертикаль замикалася на владі

Встановлено 14 банків, через які "відмили" 140 млрд грн

Генеральна прокуратура разом з Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки України та Національним банком розкрили 14 банків, через які були "відмиті" 140 млрд грн.

Про це заявив перший заступник генерального прокурора Микола Голомша під час робочої наради, повідомляє "РБК-Україна".

"Спільно зі Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ України і за серйозної підтримки Національного банку України розкриті 14 "пральних" банків, за допомогою яких "відмиті" 140 млрд коштів", - заявив Голомша.

За його словами, раніше правоохоронні органи не стикалися з таким масштабом зловживань і порушень у фінансовій сфері.

Голомша зазначив, була сформована чітка ієрархічна структура злочинної організації, і ця вертикаль замикалася на представників влади.

Нагадаємо, як йдеться в статті LB.ua, за минулої влади податкова створила так звану "Програму" або "майданчики" для мінімізації податків через конвертаційні центри. Вартість таких послуг для бізнесу становила 10-11%. Цю схему використовували щонайменше 80% бізнесменів.

Зараз підприємцям надходять листи, що їхня робота з "Програмою" була незаконною, податковий кредит який вони отримали від "майданчиків" є недійсним, а операції "нікчемні". І пропонується оплатити добровільно за ті періоди повну вартість ПДВ, тобто сплатити ще раз 16,67% від обороту. У разі відмови оплатити ці суми підприємцям скасовуються суми податкового кредиту і виникають зобов'язання перед бюджетом та штрафні санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram