ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада звільнила бізнес від печаток

Депутати вирішили, що підробити печатку не складає великих труднощів

Рада звільнила бізнес від печаток
Фото: vash-yurist.com.ua

Верховна Рада скасувала обов'язкове застосування печаток у бізнесі. Відповідний законопроект № 2258а у вівторок був прийнятий депутатами. Його підготував ще уряд Миколи Азарова.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що виготовлення печаток ускладнює процедуру відкриття бізнесу. До того ж, підробити печатку не складає труднощів. "Технології та обладнання для цього вже не є чимось ексклюзивним. Ніяка печатка насправді не гарантує того, заради чого її обов'язкове використання впроваджувалося багато років тому. Однак сьогодні без неї керівник суб'єкта господарювання не може укладати угоди, здійснювати інші господарські операції, надавати звітність" , - пояснюється в документі.

Також наголошується, що досі отримання контролю над печаткою було рівнозначним отриманню контролю над компанією.

Крім того, прийнятий законопроект дозволяє реєструвати бізнес шляхом подачі електронних документів без обов'язкового використання цифрового підпису. Ідентифікувати особу можна буде іншими способами, наприклад, передачею файлу із зображенням, QR-коду і т.ін (ці способи мають визначити в уряді).

Закон набуде чинності через півроку після опублікування.

Нагадаємо, Україна у рейтингу Doing Business, який визначає, наскільки просто вести бізнес у тій чи іншій країні, знаходиться на 112 позиції з 189 країн. Місце України - між Ліваном та Папуа Новою Гвінеєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram