ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські споживачі збідніли, але стали оптимістичнішими

Споживчий індекс покинув трирічний мінімум

Українські споживачі збідніли, але стали оптимістичнішими
Фото: www.finobzor.com.ua

Жителі України в березні збідніли, однак їх очікування щодо розвитку економіки України істотно зросли.

Про це свідчить дослідження компанії GfK Ukraine, яка щомісяця визначає Індекс споживчих настроїв жителів України. Він складається з п'яти частин: індексу особистого матеріального становища, індексу доцільності робити великі покупки, індексу очікуваних змін особистого матеріального становища, а також індексів очікуваного розвитку економіки країни протягом року і п'яти років.

У березні перші два підіндекси, що характеризують поточний матеріальний стан українських споживачів, відчутно знизилися. Решта підіндексів, які відображають очікування громадян, - зросли.

"Певна стабілізація політичної ситуації в Україні в березні позитивно вплинула на споживчі настрої, хоча надії на відновлення економіки зростали на тлі погіршення добробуту і зменшення попиту", - говорять в GfK Ukraine.

В результаті споживчий індекс покинув трирічний мінімум і набрав 3,2 пункту до 67,8. Значення індексу можуть змінюватися від 0 до 200. Значення 200 означає, що всі споживачі позитивно оцінюють економічну ситуацію. 100 пунктів - означає що кількість позитивних і негативних відповідей рівна. Менше за 100 - у суспільстві переважають негативні настрої.

Нагадаємо, уряд прогнозує, що 2014 року номінальна зарплата українців скоротиться майже на 5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram