ГоловнаЕкономікаБізнес

Вартість "Укргазвидобування" може перевищити $10 млрд

Голова "Нафтогазу" закликав підвищити ціни на український газ

Вартість "Укргазвидобування" може перевищити $10 млрд
Фото: www.munaigaz.kz

Вартість "Укргазвидобування", яке є найбільшою газовидобувною компанією країни, може становити більш ніж $10 млрд.

Про це сказав голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв в інтерв'ю Hubs.

"Якщо ви продаєте газ, собівартість якого $30, у рази дорожче, хіба може компанія вилізти з боргів? Якщо все зробити правильно, то "Укргазвидобування" може коштувати більш ніж $10 млрд. І для цього не потрібно терміново пробурити всю Україну, будувати багатокілометрові газопроводи. Потрібно просто зробити ціну реалізації ринковою. Тільки за рахунок такого простого механізму у власності НАК з'явиться актив, який коштує $10 млрд", - сказав він.

На його думку, видобування газу може стати локомотивом для наповнення бюджету, однак для цього ціну продажу газу слід підвищити в кілька разів.

"На найближчі рік-два потрібно встановити єдину граничну ціну для всіх споживачів газу. Вона повинна бути на рівні середньозваженої ціни імпорту газу, плюс необхідні витрати на транспортування. За поточних умов це близько $350. У такому разі після вирахуванням ренти в бюджет ціна реалізації для газовидобувних компаній буде на рівні $200-250. Цей рівень зробить видобуток газу економічно привабливим і простимулює розробку власних родовищ", - упевнений Коболєв.

Нагадаємо, запасів традиційного газу "Укргазвидобуванню" вистачить на 30 років.

Видобуток газу в Україні 2013 року становив близько 21 млрд кубометрів, із яких більш ніж 70% припали на "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram