ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз": прокачування газу на кордоні зі Словаччиною контролюється "Газпромом"

У якому напрямку качати газ, вирішують у Росії

"Нафтогаз": прокачування газу на кордоні зі Словаччиною контролюється "Газпромом"
Фото: money.cnn.com

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв заявив, що перемовини зі Словаччиною про реверсне постачання газу зайшли в глухий кут.

"Після тривалих перемовин ми неформально отримали відповідь, що фактично ділянку між Україною і Словаччиною віртуально контролює "Газпром экспорт". І "Газпром экспорт" вирішує, в якому напрямку йде газ: у Європу чи в Україну", - заявив він журналістам.

Він також заявив, що Україна та Словаччина мають різне бачення реверсу. Словаччина вважає, що для постачання потрібна додаткова перемичка, тоді обсяг складе близько 3 млрд кубометрів на рік. Позиція України в тому, що жодних додаткових труб не потрібно, а постачання може становити близько 30 млрд кубометрів.

Коболєв зазначив, що наприкінці квітня відбудуться переговори про організацію реверсу, і він сподівається, що українській стороні вдасться переконати Словаччину та європейську комісію в можливості здійснення реверсу наявними трубопроводами.

Нагадаємо, європейські компанії, які хочуть постачати газ у реверсному режимі, пропонують Україні подати до суду на словацького оператора газотранспортної системи Eustream.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram