ГоловнаЕкономікаБізнес

Американська компанія зібралася робити бензин з вугілля в Україні

Синтетичне пальне коштуватиме менш ніж 9 гривень за літр

Американська компанія зібралася робити бензин з вугілля в Україні

Американська компанія TransGas Development Systems планує побудувати в Україні три заводи для виробництва бензину та дизпалива з вугілля.

Про це заявив президент компанії Адам Віктор в інтерв'ю газеті "Бізнес".

"У проекті - будівництво трьох заводів, а в перспективі - можливе збільшення їх кількості до п'яти. Попередньо ми розглядаємо майданчики в Луганській, Львівській, Кіровоградській областях. Залежно від використовуваних технологій інвестиції в один завод становитимуть 3-3,5 млрд доларів", - сказав він.

За його словами, для одного заводу знадобиться 2,5-3 млн тонн кам'яного вугілля або 4-4,5 млн тонн бурого вугілля на рік.

"Сумарно ми плануємо випускати 3,34 млн літрів рідкого палива (високооктанового бензину і дизпалива) на день і постачати виключно на український ринок. Паливо відповідатиме не тільки українським, а й європейським і американським стандартам. Відпускна ціна на бензин, виготовлений за цією технологією, становитиме 3 долари за галон, або 0,79 долара за літр (менш ніж 9 грн за сьогоднішнім курсом), без урахування податків та акцизу", - сказав Віктор.

На проектування і будівництво заводів TransGas Development Systems знадобиться близько 3,5 року, термін окупності інвестицій - до восьми років.

Нагадаємо, Україна вкрай залежна від імпортних нафтопродуктів, оскільки у країні працює тільки один великий нафтопереробний завод - у Кременчуку. Решта простоюють через нерентабельність. Водночас вугілля в Україні багато - 2013 року видобули 83,7 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram