ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергонезалежність Криму коштуватиме $3,6 млрд

Росія планує будувати газові енергостанції на півострові

Енергонезалежність Криму коштуватиме $3,6 млрд

Відключення Криму від енергосистеми України обійдеться Росії у 130 млрд рублів, або $3,6 млрд.

Таку оцінку озвучив міністр енергетики Олександр Новак в інтерв'ю Reuters. "Ми вважаємо, що загальний обсяг інвестицій має становити близько 130 мільярдів рублів. Переважно інвестуватимуть приватні інвестори", - сказав він.

За інформацією Міненерго РФ, коштом власних електростанцій Крим забезпечує лише 25% річного споживання електроенергії в 6,3 млрд кВт-годин, решту отримує з материкової частини України. Потужність власної генерації в Криму - близько 500 МВт, більшість із них - це нестабільні сонячні і вітрові станції. Максимальне споживання - 1,4 ГВт.

У міністерстві збираються усунути цю проблему через будівництво в Криму двох-трьох невеликих електростанцій загальною потужністю 770 МВт. Всього там має з'явитися сім енергоблоків на газі. Крім того, енергосистему Криму з'єднають з російською через Керченську протоку за допомогою двох високовольтних ліній.

Нагадаємо, що Крим заборгував 741 млн грн за електроенергію. У п'ятницю енергохолдинг ДТЕК, який постачає її на півострові, пригрозив знеструмити півострів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram