ГоловнаЕкономікаБізнес

Рясні дивіденди "блакитних фішок"

"Блакитні фішки" Української біржі - провідної платформи для торгівлі акціями в країні - збираються виплатити дуже щедрі дивіденди за 2013 р. "Райффайзен Банк Аваль" та енергокомпанії "Донбасенерго" і "Центренерго" - серед них.

Фото: Макс Левин

"Донбасенерго" та "Центренерго", в яких держава володіє 25- та 78-процентнтими частками відповідно, будуть змушені витратити половину свого чистого прибутку на виплату дивідендів, відповідно до нещодавньої урядової постанови,котра встановлює розмір дивідендів для компаній, в яких присутня державна частка власності, на рівні 50%, в той час як попередня норма передбачала 30%.

В результаті це може негативно позначитися на фінансовому стані компаній, вважає Олександр Паращій, провідний аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital.

Більша частина їхнього прибутку за 2013 р. спричинена інвестиційною надбавкою до тарифів, яка мала би бути витрачена на модернізацію. Тепер ці вищі тарифи призведуть радше до щедріших дивідендів та більших сум, сплачених в якості податку на прибуток, аніж до будь-яких проявів модернізації, додає Паращій.

Акціонери "Центренерго" поки що вирішили направити на виплату дивідендів лише 30% чистого прибутку за 2013 р., який склав 486 мільйонів гривень. "Очікується, що вони проведуть ще одні збори, де приймуть рішення виконати урядову постанову щодо 50-відсоткової норми для виплати дивідендів", - говорить Дмитро Чурін, голова аналітичного відділу інвестбутіка Eavex Capital.

В кінцевому рахунку компанія виплатить 243,5 мільйонів гривень у якості дивідендів. Таким чином, дивідендна дохідність на одну акцію складе 10,9%, рахуючи на основі нинішньої ціни акцій.

В той же час, "Донбасенерго" з 531,5 мільйона гривень чистого прибутку за минулий рік муситиме виплатити акціонерам 265,75 мільйона гривень, дохідність складе 25,6%. Коли "Донбасенерго" приватизовували в серпні 2013 р., умови приватизації передбачали вимогу сплати лише 30% чистих заробітків на дивіденди. Отож, "Енергоінвест Холдинг" - теперішній мажоритарний акціонер компанії - може оскаржити в суді вимогу виплатити 50% чистого прибутку в якості дивідендів. Збори акціонерів, що відбулися 26 квітня, вирішили витратити на дивіденди лише 30% чистого прибутку,тобто 159,45 мільйона гривень. В найближчому майбутньому відбудуться ще одні збори акціонерів.

Порівняння темпів росту індексу Української біржі - UX, акцій банку "Аваль" - BAVL,
"Центренетрго" - CEEN, "Донбасенерго" - DOEN
Порівняння темпів росту індексу Української біржі - UX, акцій банку "Аваль" - BAVL, "Центренетрго" - CEEN, "Донбасенерго" - DOEN

Акціонери "Райффайзен Банку Аваль" вирішили витратити на дивіденди по простим акціям 900 мільйонів гривень при чистому прибутку за минулий рік на рівні 730 мільйонів гривень, відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку. Дохідність на одну просту акцію складе 16,7%, відштовхуючись від нинішньої ціни акцій. Але оскільки Національний банк заборонив банківські транзакції з капіталом до 7 травня через проблемні баланси багатьох банків, акціонери не зможуть отримати свої дивіденди до цієї дати.

Віктор Овчаренко, аналітик компанії з управління активами "Кінто", дивується, чому Північний та Центральний гірничо-збагачувальні комбінати не прийняли рішення про виплату дивідендів. "Вони мають надлишкові кошти на своїх рахунках", - каже Овчаренко. Обидва підконтрольні металургійному гігантові "Метінвест", чиїм мажоритарним акціонером є Ринат Ахметов, в той час як Вадим Новинський також утримує частку акцій.

Акціонери наразі перебувають в дуже піднесеному настрої через виплату дивідендів, котрі суттєво вищі за те, що вони отримували в минулі роки. Разом з тим, "Мотор Січ" виплатить в якості дивідендів 29,4 мільйона гривень при чистому прибутку 1,375 мільярда гривень. Дохідність складе лише 0,79%.

Ціни акцій компаній скоригуються, щоб відіграти девальвацію гривні, прогнозує Чурін з Eavex Capital. "Ми очікуємо, що український фондовий ринок зросте цього року досить суттєво після отримання міжнародної фінансової допомоги", - зазначає він, маючи на увазі отримання 17 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду. Ймовірність такого сценарію - 70%, вважає Чурін.

Зазначимо, місцеві інвестори залишаються ключовою силою на Українській біржі, їхня частка на ринку складає приблизно 80%, зазначає Олександр Кулик, керуючий активами інвестиційної групи "Універ".

Іван ВерстюкІван Верстюк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram